Click me! Click me!

Monday, April 25, 2011

Sup So Hoon Lobak Putih (dedicate to breastfeeding mummies)

Mari belajar memasak bersama Lady Finger.....ari ni nak share resepi yg cukup mudah dan boleh menambahkan hasil perahan susu ibu..resepi ni sangat simple...cost pun murah..yang bestnye Abang Kimi pun suka makan sup ni tau..coz dia ingatkan so hoon tu bihun..siap mintak tambah lg..




Bahan-bahan:
3 ulas bawang putih- dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
1 ulas bawang besar (mama pilih yg saiz kecik jer) - dihiris
1 batang lobak putih - potong bulat2 setebal 1/2 cm
1 bungkus fish ball (Kimi panggil cake ball...kikiki)
1 bungkus kecil so hoon

sedikit ikan bilis
lada hitam / lada sulah - ikut suka nak banyak mana
garam secukup rasa
air secukupnye

Cara:
  1. Tumis bawang putih, bawang merah, bawang besar sehingga wangi..kemudian masukkan ikan bilis..tumis lg..dan masukkan air.
  2. Masukkan lobak putih..bila sup sudah menggelegak masukkan fish ball.. biarkan sehingga lobak putih empuk...
  3. Tambahkan lada hitam dan garam..akhir sekali so hoon..
  4.  Tara...dah siap..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...