Ayam Golek version Jamie Oliver yang berkulit itam..kakakaka |
Cicah Air Asam |
Wedges version bakor aje |
Salad with Thousand Island dressing |
Bila dah abis makan mama check balik gambar2 yang dah diambil..rupe rupenye mama lupa nak amik gambo nasi tomato...kikiki...nampak sgt kebulur ye..
Resepi Nasi Tomato
Bahan: (untuk 2 orang dewasa dan 2 kanak-kanak montel)
3 pot beras
10 ulas bawang merah - hiris halus
1 ulas bawang besar - hiris halus
1 1/2 inch halia - hiris halus
3 biji bunga lawang
5 biji cengkih
1 batang kayu manis
1 helai daun pandan
1 batang lobak merah - diparut halus
1/2 tin susu sejat
1 tin tomato puree - pilih yg paling kecik mama guna Ayam Brand
sedikit garam
1 paket kismis (ala yg pack kecik2 tu..lupa brandnye)
Cara:
1. Basuh beras dan masukkan ke dalam periuk nasi.
2. Tumis bawang merah, bawang besar, halia, bunga lawang, cengkih, kayu manis dan daun pandan sehingga wangi.
3. Masukkan tomato puree, susu sejat dan garam kacau sehingga sebati. Biar seketika tapi jangan sampai menggelegak. Sekadar baru nak start menggelegak..Kemudian matikan api.
4. Masukkan bahan tumis tadi kedalam periuk nasi dan tambahkan sedikit air..ukur la ye..macam masak nasi biasa..pastu on periuk nasi.
5. Bila nasi dah masak masukkan lobak yg diparut tadi dan kismis..gaulkan..biarkan seketika...bila nak makan baru bleh ceduk ye..sekian selamat mencuba
Tips: kalau nasi nampak macam mentah jangan panik ye...tambahkan sedikit air panas kedalam periuk nasi..gaulkan kemudian on balik (cooking) periuk nasi tadi tu..sehingga masak ..
No comments:
Post a Comment